A treasury of knitting patterns – Barbara Walkers referencebøger om strikkemønstre som sommerferielitteratur

For to måneder siden ville jeg endelig anskaffe mig Barbara Walkers berømte bøger om strikkemønstre “A Treasury of Knitting Patterns” bind 1-4. Jeg kunne ikke finde dem i den tyske eller engelske Amazon eller andre online-boghandlere til levering til Danmark, så det blev Amazon USA. Det var også fint nok, men først var de to måneder undervejs, og så havde jeg glemt, at der også kom told og moms og et administrationsgebyr ovenpå. Det blev nok noget dyrere end jeg regnede med, så jeg håbede virkelig at de er gode.

Det korte svar: Ja, de er virkelig, virkelig gode.

Nu har jeg indtil videre kun læst i dem og er ikke for alvor gået i gang med at strikke strikkeprøver. Det er nogle af de mest kendte og mest omfangsrige referencebøger til strikkemønstre. Det kan ses, at de udkom for en del år siden (den første i 1968, den sidste i 2000) med lidt gammeldags opsætning og sort-hvid billeder. For mig er det en del af charmen.

Første bind indeholder en introduktion og lidt strikkehistorie, som er sjovt at læse og virkelig afspejler forfatterens entusiasme og personlige stil. Og så kommer mønstrene i de forskellige kategorier: ret-vrang kombinationer, rib, jacquardstrik, løftede masker, drejede masker, mønstre med tekstur, mønstre med omslag, hulmønstre, blondemønstre og snoninger. Der er noget til enhver smag og sværhedsgrad – nogle mønstre er simple og velkendte og andre komplekse mønstre med for mig nye teknikker og mønsterrapporter over 32 pinde. Barbara Walker har simpelthen indsamlet alle de mønstre hun kunne finde og kategoriseret dem. Det skal nævnes, at hun i første og anden bind ikke bruger diagrammer, men at mønstrene er beskrevet linje for linje.

Anden bind er mere af det samme, en samling af kendte strikkemønstre i de ovennævnte kategorier. Hvis jeg skal vælge et yndlingsbind fra serien, så er det denne her med de mange fantastiske blondemønstre og blondekanter. Der er også mange finde bobblemønstre, mønstre med løftede masker og så meget mere. Det er også sjovt at genopdage nogle mønstre, som blev brugt i nogle af de designs som jeg har strikket, og læse lidt om hvor de kommer fra. Mange mønstre har jo eksisteret i mange hundrede eller endda nogle tusind ar, men nogle gange ved man lidt om hvor de historisk blev brugt henne. Især i dette bind har jeg fundet nogle mønstre, som jeg skal strikke et eller andet med.

Tredje bind er meget anderledes end de første to, da Barbara Walker her ikke gengiver mønstre som hun har samlet, men præsenterer sine egne mønstre. Hun bruger også en del plads på at introducere diagrammer, og her bliver de fleste mønstre også præsenteret med diagram. En kuriositet er et diagram til en kæmpe edderkop, som strkkes over 35 masker og 52 pinde. Den fangede også mine børns opmærksomhed, og den kan da bestemt bruges til en sjov børnesweater. Ellers har hun også mange fine snoningsmønstre. Jeg er ikke så interesseret i snoninger lige nu, men der er mange at vælge imellem. Hun introducerer også mosaikmønstre til tofarvet strik (ikke så interessant for mig, men imponerende ser det bestemt ud).

Fjerde bind er en underlig blanding af forskellige teknikker og mønstre, men med en del nyttig information, som jeg ikke kunne finde andre steder. Hun forklarer blandt andet, hvordan man strikker flade strukturer ligesom polygoner eller også cirkler fra midten ud. Hun bruger det til et pudebetræk og forklarer på side 14:”You’ve just seen that the flat pillow cover is create by working 8 shaping units every other round. This is the magic number. Any article knitted according to this rule will be neither domed nor ruffly, but flat”. Javel ja – det er forklaringen som jeg ellers havde længe ledt efter, og det er godt at se, at jeg har regnet rigtigt i sidste uges blogpost. Hun forklarer videre, at det kun er vigtigt at overholde gennemsnittet af udtagninger, men at man kan placere dem som man vil (nok indenfor elasticitetens grænser). Ellers indeholder bogen en del mosaikmønstre og store grafiske hulmønstre – interessant at se men ikke lige min stil.

Kort sagt

Det er en af de mest kendte serier af referencebøger og nok en del af pligtprogrammet for dem, som virkelig vil forstå strik og udforske strikkemønstre fra hele verden. Hvis du er interesseret i historiske og kendte mønstre, kan du måske nøjes med bind 1 og 2. Jeg er glad for at have investeret i hele sættet.

Bruger du Barbara Walkers mønsterbøger eller overvejer du at gøre det?

Tak for interessen og hav’ en god uge 🙂

Strikkeugen der gik

Strikkeprøver til en sommertrøje til mig i Handwerk silke-merino garn som jeg købte i USA (mere om det i senere indlæg).

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.