Hvordan strikker man en cirkel? – En opskrift og forklaringen på hvordan man beregner den.

Til min babyhue vil jeg strikke en cirkel, som kommer til at være ved toppen af baghovedet. Første skridt er at kigge i mine strikkebøger og at google løs på det store internet. Det giver bestemt noget inspiration (se en god blogpost her fra Kit Dunsmores blog). Derefter har jeg tænkt det igennem og beskriver min fremgangsmåde her.

Opskriften

Hvis du bare vil have opskriften på den cirkel på billedet, så kommer den her . Hvis ikke du kender magisk løkkeopslag, kan jeg varmt anbefale Charlotte Kaaes kompendium og video. Til udtagninger bruger jeg lænkeudtagninger, men man kan vælge frit den som man synes er pænest.

Opskrift på en flad cirkel med spiralformede udtagninger
(strikket i Filcolana Anina på pind 3)

Slå 8 masker op (jeg bruger magisk løkkeopslag)
Fordel maskerne ligeligt på pindene
Strik ret 1 omgang rundt (fra nu af gentages anvisningen i parantes () omgangen rundt)

(1 ret, 1 udtagning) = 16 masker
Ret over alle masker
(2 ret, 1 udtagning) = 24 masker
Ret over alle masker
(3 ret, 1 udtagning) = 32 masker
Ret over alle masker
(4 ret, 1 udtagning) = 40 masker
Ret over alle masker
(5 ret, 1 udtagning) = 48 masker
Fortsæt efter samme princip: udtagningerne hver 2. omgang, og antal masker mellem udtagningerne sættes op med en hver gang.
Når ønskede størrelse er nået, luk løs af.

 

Jeg vil bruge et andet garn eller en anden strikkefasthed – hvad gør jeg?

For at strikke en cirkel som ligger fladt, skal du tage et vist antal masker ud per omgang. Antallet afhænger af maskernes bredde og højde, som bestemmes ud fra strikkefastheden.  Så første skridt er at strikke en prøve og tælle op antal masker per 10 cm i bredden og antal pinde per 10 cm i højden.  Så kan du regne ud, hvor mange masker der skal tages ud per omgang, som følgende

 Udtagninger per omgang i cirkel = 6.3*(antal masker per 10 cm)/(antal pinde per 10 cm)
Tallet rundes til nærmeste heltal.

I mit tilfælde har jeg 28 masker per 10 cm og 46 pinde per 10 cm. Dermed beregner jeg udtagninger per omgang i cirkel = 6.3*(28/46)=3.8~4. Derfor skal jeg tage 4 masker ud per omgang. I opskriften har jeg valgt i stedet for at tage 8 masker ud hver 2. omgang.

Nu har du mange valgmuligheder. Du kan enten bruge opskriften som den er, eller placere de 8 udtagninger hver 2. omgang på tilfældige steder for at få et jævnt udtryk. Du kan også tage 4 masker ud hver omgang, eller 16 masker ud hver 4. omgang. Du kan også vælge at bruge Elizabeth Zimmermanns Pi sjal (det skriver jeg om en anden gang) – eller gør noget helt andet. Jo mere elastisk dit garn er, jo længere kan der gå imellem udtagningerne og jo mere fleksibelt kan du fordele dem.

Hvis din udregning giver, at du skal tage 3 masker ud per omgang, så kan du starte med 6 masker og ellers følge ovenstående opskrift.

Bare du i gennemsnit tager ud det beregnede antal masker per omgang, så ender du med en cirkel. Det kan godt være, at den skal trækkes i form efter første vask for at være helt cirkelformet.

Vil du gerne havde hele beregningen?

Dette afsnit er til dig, som gerne vil have forklaringen, hvordan man kommer frem til ovenstående formel for antal udtagninger per omgang. Her skal vi bruge et stykke folkeskolematematik, nemlig omfang af en cirkel. Hvis en cirkel har radius r, så er omfanget 2*π*r, hvor π=pi=3.14 (helt nøjagtigt er de første 8 cifre efter komma 3.14159265, men så præcist strikker vi nok ikke).

Nu skal vi finde ud af, hvor mange masker vi skal tage ud per omgang, og det tegner jeg op som følgende:

Ved at strikke en omgang går jeg fra den blå cirkel til den orange cirkel. Højdeforskellen er netop højden af en maske, som vi kalder h. I den blå cirkel strikker jeg N1 masker, og da hver maske har bredden b, er omfanget N1*b. Efter en omgang strik er jeg kommet til den orange cirkel, som har N2 masker og omfanget N2*b. Nu kan jeg beregne, hvor mange masker jeg skal tage ud per omgang, da dette netop er N2-N1.

Nu kan jeg bruge formlen for omfanget af en cirkel. Radius til den blå cirkel er h1 og til den orange cirkel h2. Derfor er omfanget af den blå cirkel 2*π*h1 og af den orange cirkel 2*π*h2. Nu får jeg netop N1*b =2*π*h1 og N2*b =2*π*h2, som svarer til N1=(2*π*h1)/b og N2=(2*π*h2)/b.

Dermed er N2-N1=(2*π/b)(h2-h1)=2*π*(h/b). Så langt så godt.

Nu vil jeg gerne udtrykke det i antal masker og antal pinde per 10 cm, da dette er nemmere at have med at gøre for de fleste. Her er b=10 cm/(antal m per 10 cm) og h=10 cm/(antal p per 10 cm). Sætter jeg det ind, så får jeg

N2-N1=2*π*(antal m per 10 cm)/(antal p per 10 cm)

Med 2*π=2*3.14 får jeg så ovenstående formel, hvor jeg runder til 6.3.

Hvis garnet er elastisk og man strikker med en stor pind til f.eks. blondestrik, så fungerer alt mellem 3-5 udtagninger per omgang i gennemsnit (Elizabeth Zimmermanns originale Pi sjalsopskrift bruger 3 udtagninger per omgang i gennemsnit, men placerer dem langt fra hinanden. Her udnyttes der i høj grad, at garnet er elastisk).

Denne post var i den teknisk tunge ende – men jeg håber du kan bruge den til noget, næste gang du gerne vil strikke et eller andet cirkelformet.

Tak for interessen og hav’ en god uge. Kom gerne med kommentarer eller spørgsmål 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.