Mit bekendskab med gobelinstrik (i en strik i fællesskab efter bogen “Grafisk gobelinstrik” af Charlotte Kaae)

Hvordan starter jeg min blog? – Med at fortælle om en rigtig sjov og interessant strikkeoplevelse. En strik-i-fællesskab med grafisk gobelinstrik, hvor jeg strikkede to trøjer til mine døtre med Totoro på ryggen. Den åbnede mine øjne for gobelinstrik og hvordan man kan bruge den til at lave sjove designs, især til børn. Lad os starte ved begyndelsen og en introduktion til gobelinstrik.

Hvad er gobelinstrik? En teknik hvor man kan strikke mønstre, hvor områderne med de enkelte farver har en vis størrelse. Man strikker altid med en enkelt tråd. Når man skifter farver, så lægger man den tråd man har strikket med over den nye tråd, som man tager op. Vil du se det på video, tjek Charlotte Kaaes YouTube kanal og søg efter gobelinstrik. På engelsk hedder det “intarsia” og på tysk “Intarsienstrick”.

Hvor kommer den fra?  Den blev brugt i Skotland omkring 1500-tiden til at strikke Argyle-mønstre (i stil med de typiske rude-mønstre som ses på f.eks. herrestrømper). Tjek Craftsy, hvis du vil dykke ned i historien. I tidens løb har man brugt det til at strikke alle motiver som man kan forstille sig på trøjer og andet strik. Jeg tænker på Mark Darcys rensdyrsweater i Bridget Jones filmene – den er nok strikket med gobelin.

Hvad kan den bruges til? Til at strikke større motiver ind i strikketøj. Mindre motiver, som gentages med få maskers mellemrum, strikkes typisk som jacquardstrik (som er det samme som fair isle). Men for større mønstre er gobelinstrik mere velegnet, da man ellers skulle føre en tråd bag arbejdet over mange masker. Så hvis man har et motiv, hvor hver enkelt del fylder mere end over 4-5 masker, er det velegnet til gobelinstrik.

Er det svært? Det er jo smag og behag. Jeg vil sige – nej, det er ikke svært. Det, der nok kræver tålmodighed, er at holde styr på de forskellige dunter garn. Man kan næsten ikke undgå, at det filtrer sammen, og så må man en gang imellem rede det ud igen. Men med en god kop kaffe og en strikkepodcast gør det mig ikke så meget. Da jeg så “Den store strikkedyst” (kan anbefales, hvis ikke du har set den), undrede det mig virkeligt, at gobelinstrik blev omtalt som svært. Det tager sin tid, men svært er det ikke.

Hvilke opskrifter kan man bruge sammen med gobelinstrik? Gobelinstrik fungerer kun, når man strikker frem og tilbage. Når man skifter til den nye farve garn, lader man den gamle farve hænge efter man har lagt den gamle over den nye farve. Når man så strikker pinden tilbage, hænger alle farverne klar det rigtige sted. Strikker man rundt, hænger farverne ved den forkerte side. Så derfor vil jeg begrænse mig til opskrifter med strik frem og tilbage.

Hvordan tegner man mønsteret op? Det kommer an på, om man vil strikke i glatstrik eller retsstrik. Retsstrik har den praktiske egenskab, at to pinde (som svarer til en ret-rille) har cirka samme højde som en enkelt maskebredde. Så du kan direkte tegne det op på ternet papir og så svarer et tern til en maske og to pinde (en ret-rille). Jeg brugte retsstrik til Totoro trøjen, så det er dejlig nemt (ligesom alle opskrifter i Grafisk Gobelinstrik).

Ved glatstrik skal man regne højde/bredde forhold ud. Hvis man f.eks. har en strikkefasthed af 20 masker/10 cm i bredden og 26 pinde/10cm i højden, så er højde/bredde forhold 20/26 = 0.77, dvs. man skal arbejde med tern som er 1 bred og 0.77 høj. Der findes et godt lille program på Vivian Høxbros webside, hvor man kan indtaste strikkefastheden og så printe et ark med tern i de rigtige forhold. Det virkede fint for mig og findes her.

I næste indlæg skriver jeg om, hvordan jeg har tegnet mønstret op og strikket det.

Tak for interessen og hav’ en god uge. Kom gerne med kommentarer eller spørgsmål 🙂

Strikkeugen der gik

På pindene er BoHo cardigan i Hjelholts håndværksgarn. Jeg har sat op til lommer og strikker på vej op til armene.

Jeg har vasket al vinterstrik og er ved at pakke det væk.
Et gavekort til min fødselsdag er nu omsat til strikkebøger og jeg venter spændt på post.

 

One Reply to “Mit bekendskab med gobelinstrik (i en strik i fællesskab efter bogen “Grafisk gobelinstrik” af Charlotte Kaae)”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.